info@leefalslili.nl

1.7 Kletsen

Als ik vroeger een spreekbeurt hield, zei de docent weleens: ‘Lilian je hoeft de trein niet te halen’. Zo snel probeerde ik van de zenuwen alles te vertellen. Ik heb nog steeds veel te vertellen, alleen gaat dat nu door mijn ziekte wat langzamer. Ik krijg meer slijm in mijn mond en moet dat vaker wegslikken. De spieren in mijn mond worden ook zwakker, met als gevolg dat mijn spraaktempo afneemt. Ik merk het extra als ik moe ben of het koud heb. Mensen die mij vaak spreken zijn er waarschijnlijk ook wel aan gewend. Natuurlijk heb ik het zelf ook door, maar minder praten omdat ik me schaam? Echt niet! Zolang ik kan praten, blijf ik vrolijk kletsen!

Verder neemt de kracht in mijn armen af, dan merk je ook pas wat je eigenlijk allemaal doet met die ledenmaten. Aan- en uitkleden kan ik niet meer alleen, dus mijn zoontje en ik krijgen beiden hulp van mijn man. Ik geniet nu nog even extra van de nazomer omdat ik dan een simpel jurkje aan kan in plaats van een broek én een T-shirt én een vest én sokken etc.

Ondanks bovenstaande dingen, gaat het goed met me. Deze zomer stonden er vanwege Corona geen festivals en andere uitjes op het programma, maar wat heb ik genoten van alle tuinvisites! Ik ben benieuwd wat deze herfst en winter ons gaat brengen…

Oja ik ben per 1 september met pensioen (iets eerder dan gedacht) en ik ga er zo lang mogelijk van genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *